Team Apeldoorn 1

Apeldoorn 1 is tweevoudig landskampioen en hier presenteren we de spelers. De ontwikkeling van het team kent zijn oorsprong eind jaren negentig. Ons doel voor de nabije toekomst is om steeds meer een community rondom het team te bouwen, met aantrekkelijke activiteiten voor iedereen.

 • 1

   

  Rustam Kasimdzhanov

  Rustam is een bekende naam in de schaaksport. In 2004 won hij de World Cup, wat destijds betekende dat hij de FIDE wereldkampioen was. Hij staat ook bekend als de voormalig secondant van Anand en Caruana. Momenteel coacht hij meerdere supertalenten over de hele wereld. Voor Apeldoorn is Rustam dus een enorme nuttige aanwinst. Hij speelt niet alleen sterke partijen, maar geeft ook iedereen feedback op zijn partijen.

 • 2

  Robin van Kampen

  Robin werd in 2011 de jongste in Nederland geboren grootmeester. Na zijn middelbare school ging hij fulltime schaken en was onderdeel van de Chessbrah’s, die de online schaakwereld onveilig maakten. Uiteindelijk koos Robin toch voor een maatschappelijke carrière en tegenwoordig woont en werkt hij in New York. Zijn liefde voor schaken is hij nooit kwijt geraakt. Hij speelt nog regelmatig online, het is dus wachten op zijn comeback.

   

  2

 • 3

   

  Max Warmerdam

  Het eerste team van Apeldoorn bestaat al sinds de oertijd uit Apeldoorners, maar als Limburger maakt Max sinds 2015 graag onderdeel uit van het team. Destijds begon hij als FM, maar uiteindelijk is hij doorgegroeid naar de grootmeestertitel en sinds kort maakt hij deel uit van de top 100. Naast het schaken studeert hij economie in Tilburg en deze combinatie lijkt aardig te lukken!

 • 4

  Erwin l’Ami

  Erwin wist al vrij vroeg in het leven dat hij van schaken zijn beroep wilde maken. Hij werd op zijn 19e grootmeester en werd vrij snel daarna onderdeel van het Nederlands team. Zijn grootste overwinning is waarschijnlijk het Reykjavik Open van 2015. Hij werkte in het verleden als secondant voor Veselin Topalov en doet dat de laatste jaren voor Anish Giri. In 2022 ging een lang gekoesterde wens in vervulling toen hij Nederlands Kampioen werd.

   

  4

 • 5

   

  Alexandr Fier

  Alexandr staat bekend als de frivole Braziliaan die super veel, super snel en super scherp speelt. Hij houdt van complexe stellingen en eindspelstudies. Zijn connectie met Apeldoorn gaat al meer dan een decennium terug en ieder seizoen speelt hij een of meerdere partijen mee. Dat levert altijd weer spektakel op. Het is dan ook niet gek dat hij al meerdere nominaties heeft en één schoonheidsprijs in de wacht heeft gesleept.

 • 6

  Roeland Pruijssers

  Roeland heeft nagenoeg levenslang bij Schaakstad Apeldoorn gespeeld. Les gekregen van leden van Schaakstad en nu zelf full-time lesgevend als ChessCoach Roeland. Hij is heel blij niet meer de enige Apeldoornse grootmeester te zijn door de vorig jaar behaalde GM-titel van Thomas. Dit team heeft meerdere Nederlands kampioenen en daar hoopt Roeland nog eens aan toegevoegd te worden. Tweede en derde op een NK is al eens gelukt, nu nog eerste!

   

  6

 • 7

   

  Robby Kevlishvili

  Robby is een van de Nederlandse grootmeesters die naar Amerika vertrok voor zijn studie. In Zoetermeer opgegroeid, in zijn jeugdjaren getraind door Merijn en voordat hij naar Amerika ging speelde hij zijn laatste jaren bij Apeldoorn. In 2022 was hij onderdeel van het Nederlandse team op het wereldkampioenschap voor landenteams. In datzelfde jaar bereikt hij de finale van het NK, waar hij in de tiebreak verloor van Erwin.

 • 8

  Thomas Beerdsen

  Thomas is de enige in Apeldoorn geboren GM. Hij speelt graag zeer aanvallend en dynamisch spel, en hij vreest gesloten stellingen. Naast normaal schaken is hij ook een groot fan van snelschaken, zowel online als in het echt. Zijn favoriet is 30 seconden potjes, het zogenaamde hyperbullet. Daarnaast is hij groot fan van Feyenoord en Arsenal, waar hij vaak in shirts van speelt.

   

  8

 • 9

   

  Stefan Kuipers

  Stefan is IM, de 30 gepasseerd, vader van twee en woonachtig in Tilburg. Maar als geboren en getogen Apeldoorner is dit de club waar hij zijn hele leven al speelt. In een verwoede poging om de échte talenten in ons team bij te benen, heeft hij nog steeds ambitie om een betere schaker te worden. Maar Stefan is vooral trots om met dit vriendenteam elk jaar weer voor de landstitel te mogen strijden!

 • 10

  Nico Zwirs

  Na het eerste landskampioenschap droeg Max het stokje als teamleider over aan Nico. Nu is Nico degene die iedereen in het gareel moet houden. Tevens heeft Max de traditie geïntroduceerd dat de teamleider pas mag stoppen bij het behalen van de landstitel en de GM-titel. In zijn eerste seizoen wist Nico de landstitel af te strepen en met twee GM-normen is hij ook goed op weg…

   

  10

 • 11

   

  Merijn van Delft

  Merijn begint aan zijn 29e seizoen voor dit team en is een groot liefhebber van de competitiezaterdagen, vanwege de geweldige sfeer voor, tijdens en na de wedstrijd. Hij vervult allerlei rollen binnen de schaakwereld van trainer tot organisator, maar zelf spelen blijft toch altijd de grootste uitdaging. In 2017 verrassend een GM-norm gehaald, dus de ambitie om beter te worden blijft.

 • 12

  Lucien van Beek

  Na een schaakpauze van 12 jaar deed Lucien in 2023 zijn herintrede in Apeldoorn 1. Speelde van 1999 tot en met 2009 al als vaste kracht en behaalde in de Meesterklasse tweemaal een IM-norm, wat in 2006 tot de titel leidde. In het dagelijks leven is hij getrouwd en vader van vier kinderen, en werkt als Universitair Docent in Leiden bij Taalwetenschap en Klassieke Talen.

   

  12

 • 13

   

  Tom Meurs

  Tom, de schaakkoning met de wereld als zijn speelbord, ademt pure snelheid. Hij houdt van vurige partijen en gruwt van traag spel. Naast het schaken is hij een triatleet en danser. Dag na dag kraakt hij ChessTempo-puzzels en proeft van correspondentieschaak. Zijn ultieme droom? Binnenkort de titel van Internationaal Meester bemachtigen.

 • 14

  Arthur van de Oudeweetering

  Internationaal Meester, onder andere tweemaal resultaat in de Meesterklasse waar hij inmiddels al z’n 35 jaar (slik) ervaring heeft opgebouwd. Passie en drive zijn er niet minder op! Meer recentelijk auteur van 3 succesvolle Pattern Recognition boeken. Schaak-gerelateerd Twitter  X- account – waar actualiteit en historie samengaan. Naast dit al in het “gewone leven”: getrouwd, zoon en dochter (trouwe fans) en fulltime werkend bij de Hogeschool van Amsterdam op complex onderwijslogistiek vlak.

   

  14

 • 15

   

  Sjef Rijnaarts

  Sjef is in Apeldoorn opgegroeid en heeft hier tot en met zijn 20e gewoond. Daarna is hij via Amsterdam in Almere terechtgekomen, waar hij woont met zijn vrouw en twee kinderen. Als hydroloog zet hij zich in voor klimaatbestendige steden. Schaken is voor hem de ultieme, meest genadeloze en strategische strijd waar hij van houdt.

 • 16

  Tim Lammens

  Als schaker opgegroeid in Apeldoorn, gehard in Twente en sinds 2014 terug op het oude nest. Residerend in de Domstad. Gaat bij voorkeur per fiets naar de wedstrijd en lost sinds oktober 2022 elke dag een ChessTempo-puzzel op. Haalde ooit door een massaal jeugdtoernooi te winnen het Guinness Book of Records en het Jeugdjournaal. Ongezien, want uitgezonden tijdens Nederland – België, WK voetbal 1994.

   

  16

Team AMEVO Apeldoorn1