Drie keer helaas geen scheepsrecht

KNSB Bekerfinale

Geschreven door Thomas Beerdsen.

Op 9 mei was het weer zover: na een seizoen lang beker gespeeld te hebben mochten we ons voor de derde keer op rij opmaken voor de bekerfinale. We kwamen op met 2 GM’s en 2 IM’s, namelijk Max Warmerdam, Thomas Beerdsen, Nico Zwirs en Merijn van Delft.

Het was eerst tijd voor de halve finale, waarin we geloot werden tegen LSG. In 2022 was dit nog de door ons verloren finale, dus het was nu tijd voor revanche.

Op bord 1 zat Max, met zwart tegen Jan-Willem de Jong. Het ging lang gelijk op, maar toen Max de toch wat eng ogende aanval van Jan-Willem wist af te slaan wist hij de partij in het eindspel met kleine zetjes naar zijn hand te zetten.

Aan bord 2 de langste partij van deze ronde, Nico met wit tegen Michiel Bosman. De partij duurde nog verrassend lang, ondanks dat Nico de hele partij een groot voordeel zowel op het bord als op de klok had. Er werden dus wat kansen gemist, maar uiteindelijk wist hij het toch af te maken en de partij te winnen.

Merijn had zwart op bord 3 tegen de topscorer dit seizoen van LSG, Arthur Pijpers. Een uitstekende partij van Merijn, waarin hij de witte opzet in de opening keurig neutraliseerde. Toen Arthur daarom maar redelijk vroeg all-in ging en met de pionnen voor zijn eigen koning opstoomde, werd ook dat prima gecounterd. Al deze pionnen werden uiteindelijk verorberd en met nog wat laatste kleine trucjes werd het punt binnengehaald.

Zelf had ik wit op bord 4 tegen Rudy van Wessel. In een scherpe Najdorf offerde ik een pion met g4. Rudy durfde dat niet aan te nemen, maar hoewel het er gevaarlijk uit zag had hij dat waarschijnlijk toch beter wel kunnen doen. Nu werden de zwarte stukken teruggedreven en was de aanval niet te stoppen.

Een overtuigende 4-0 overwinning dus en wederom een plaats in de finale.

Omdat HMC met 2.5-1.5 won van Kennemer Combinatie, werd het dus een herhaling van de finale van vorig jaar.

Max zat wederom aan bord 1, nu met wit tegen Twan Burg. Max had lang een voordeeltje, maar Twan bleef vrij taai verdedigen en staan. Uiteindelijk verwaterde het voordeel in een objectief gelijk eindspel, maar Max bleef pushen en ver in het toreneindspel brak Twan dan eindelijk en kon Max toch nog de partij winnen.

Op bord 2 had Nico het zwaar met zwart tegen Daniel Fridman. Daniel begon vanuit een rustige opening een gevaarlijke koningsaanval op de koningsvleugel, en het lukte Nico niet om alle dreigingen te pareren. En na een blunder in een slechte stelling was het direct uit.

Mijn eigen partij op bord 3 met wit tegen Antonios Pavlidis was ook niet geweldig. Ik had een voordeel uit de opening, maar ging daar erg slordig mee om. Binnen een paar zetten was het volkomen gekanteld en werd het zwarte loperpaar enorm sterk. Het lukte ook mij niet om alles bij elkaar te houden en ik verloor het eindspel geruisloos.

Merijn speelde weer een goeie partij met zwart tegen Jeroen Bosch. In een Konings-Indiër  waren er zeker goeie kansen op meer, maar na het uitvoeren van een combinatie in de verkeerde volgorde was het ineens meer vechten voor het halfje dan pushen voor een punt met 3 stukken tegen 2 torens. Dat halfje werd weliswaar behaald, maar dat was niet meer voldoende om er nog een 2-2 uit te slepen.

Zo verloren we de finale dus met 1.5-2.5. Uiteindelijk een terechte uitslag denk ik.

En zo kwam er weer een einde aan het bekerseizoen. We gaan er volgend jaar weer voor om de 4e finaledag op rij te halen, en we hopen hem dan ook weer eens te winnen!

Klik hier voor de uitslagen

Klik hier voor de partijen via Lichess