Apeldoorn 1 verliest kraker van Kennemer Combinatie 1

Geschreven door Sjef Rijnaarts.

Voor ronde 6 staat de kraker tussen Schaakstad Apeldoorn en Kennemer Combinatie. Kennemer staat samen LSG IntelliMagic eerst met ons in de achtervolging op één matchpunt achterstand: kortom zaak om te winnen en aangehaakt te blijven in de titelstrijd.

12u45, de indeling is bekend:

Na anderhalf uur zijn de eerste kruitdampen van de opening opgetrokken en het is tijd om een rondje langs de borden te lopen en een tussenbalans op te maken: Lorenzo Lodici is gelijk uit de opening gekomen tegen Dardha (gelijk), Max staat comfortabel tegen Ivan Sokolov (klein plusje), Nico stelling is gebalanceerd  en hangt af van de nuances in de stelling (onduidelijk), Thomas heeft Friso Nijboer al aardig in de touwen (voordeel), Merijn staat een tikje onprettig maar lijkt binnen de marges (gelijk), Stefan lijkt goed uit de opening te zijn gekomen tegen Casper Schoppen (klein plusje), Tom is al vroeg in de problemen tegen David Pardo Simon (nadeel), Tim heeft een prettig stelling tegen Iwo Godwon te pakken, maar wel minder tijd op de klok (miniem plusje), Arthur heeft tegen Onno Elgersma een mindere pionnenstructuur (klein minnetje), zelf ben ik goed uit de opening gekomen met groot tijdsvoordeel en een fijne stelling.

Algemene indruk is dat wij goed uit de openingsfase zijn gekomen, met kansen op de topborden en op de onderste borden zijn wij aardig in balans: de volgende fase wordt cruciaal.

De partijen na circa 1,5 uur:

Na tweeënhalve uur is het tijd voor de tweede ronde langs de borden en de eerste contouren van de match beginnen zichtbaar te worden. Thomas en ik hebben gewonnen, Nico remise en Tom verloren:

2,5 – 1,5. Op de andere borden staan wij niet slechter al is de stelling bij Dardha – Lorenzo onduidelijk. Kortom, wij staan aan de goede kant van de score. Nu kijken hoe wij de tijdsnoodfase verteren.

Stelling na 29.Kh3 in Rijnaarts-Roebers.

Rijnaarts – Roebers 1-0 Ik heb eerder volledig misgetast en sta een kleine kwaliteit achter. Met Pc5 tastte Eline mis met 6 minuten op haar klok. Er volgde 30 Tg1!, Te8?, 31. Tg7!!, Te7 en Tg8+!!!

De eerste tijdnoodsfase (voor de 40e zet, daarna weer 30 minuten erbij) is altijd een moment waarin alles kan gebeuren, goede stellingen verknald, verloren stellingen gewonnen en gelijke stellingen afgewikkeld naar remise of juist niet! Kortom, alles onder hoogspanning. Weer een goed moment om een rondje langs de borden te lopen.

Met remises van Merijn en Tim staat het 3,5 -2,5 in ons voordeel. Echter Max en Lorenzo partijen zijn in ons nadeel gekanteld. Als Stefan zijn voordeel weet om te zetten en Arthur zijn stelling weet houden koerst het richting 5-5. Tijd om nog een drankje aan de bar te halen en weer de analyseruimte in te duiken.

Inmiddels is het gekkenhuis geworden. Dardha blijft keurig drukken en trek de stand gelijk. Max staat slecht tot verloren, maar heeft ineens een ingewikkeld eindspel te pakken (nadat Sokolov de winst gemist heeft). Na een handige manoeuvre van Max weet hij zelfs eeuwig schaak af te dwingen: 4-4. Met twee borden waar wij beter staan komt winst in zicht. Zo heeft Stefan nog steeds prettig voordeel al wordt het steeds ingewikkelder en heeft Elgersma het hele huis weggegeven en staat totaal verloren.

De wedstrijd neemt een totaal bizarre wending: het gaat bij twee goede stellingen volledig mis en verliezen zelfs beiden. Zo eindigt het in Apeldoorn in een anticlimax met een 6-4 nederlaag.

Klik hier voor de uitslagen

Klik hier voor de partijen

Klik hier voor de foto’s van Ed van der Meulen

Klik hier voor de foto’s van Harry Gielen