Apeldoorn 1 neemt revanche in Rotterdam

Geschreven door Tim Lammens.

In de vijfde ronde van de Meesterklasse speelden we uit tegen Charlois Europoort. Vorig seizoen beleefden we hier een valse start met een zure nederlaag. Intussen is hun team flink gewijzigd, maar tot nu toe zonder succes. Slechts één matchpunt staat op hun scorebord.

Terwijl ik mijn OV-fiets door de Rotterdamse straten dirigeerde, was ik er niet gerust op. In hun sterkste opstelling zou de thuisploeg weinig voor ons onderdoen. Op de Erasmusbrug stond een gure wind vanuit Rotterdam-Zuid. De toon was gezet: het werd bikkelen.

Warming-up

Om alvast op te warmen voor deze zware wedstrijd, kan je nu eerst even stoeien met een paar stellingen die afkomstig zijn uit de gespeelde partijen. De oplossingen vind je in de loop van het verslag.

Opgave 1

Pion b2 staat aangevallen. Dekken met 15. Ta2 of tussenplaatsen met 15. Pd4?

Opgave 2

Wit is een paar pionnen kwijtgeraakt. Kan hij zich nog redden?

Opgave 3

Wit speelt 51. h5. Kan zwart deze slaan? Houd rekening met de vrije a-pion, maar ook met de veiligheid van de witte koning.

Opgave 4

Een episch dame-eindspel nadert zijn ontknoping. Hoe zet zwart de kroon op het werk?

De wedstrijd

Het begin was vredig met snelle remises van Roeland Pruijssers tegen Sim Maerevoet en Robby Kevlishvili tegen Oleg Korneev. In beide partijen vonden de spelers het welletjes toen het evenwicht niet werd verbroken in de opening. Maar op de andere borden werd zwaar gestreden.

Roeland Pruijssers (l) zag weinig kansen, terwijl bord twee al in remise is geëindigd. (Foto: Ed van der Meulen)

Thomas Beerdsen won vlot van Jesús Garrido Dominguez. Hij besliste de partij met een wending die al vele slachtoffers heeft gekend (o.a. Kamsky). Inmiddels heeft zo’n beetje ons halve team deze truc al eens op het bord gehad.

Garrido Dominguez-Beerdsen.

Wit speelde 15. Pd4?, wat er logisch uitziet, omdat het de meest actieve verdediging van pion b2 is. Thomas weerlegde dit echter met 15… Lxd4! 16. Lxd4 e6! Nu komt de aap uit de mouw: de witte stukken staan elkaar hopeloos in de weg. 17. Pe3 e5 18. La7 Tb7 en de witte loper ging definitief verloren.

Garrido Dominguez in de problemen na 16… e6! (Foto: Ed van der Meulen)

Ook Stefan Kuipers won snel. Zijn tegenstander Maarten Praet sloeg in de opening met het verkeerde paard terug op e7. Daarna was zijn stelling zeer lastig om te spelen en kon Stefan een pion buitmaken.

Kuipers-Praet.

Hier bespaarde Stefan zich de nodige moeite door 30. Ld5! te spelen. Zwart had nu de keuze tussen een verloren pionneneindspel en het inleveren van een tweede pion. Het werd geen van beiden: hij gaf het op.

Max Warmerdam won een spannend tijdnoodduel tegen Zyon Kollen. Na een voorspoedige opening ging Max op pionnenjacht. Dit was niet zonder risico, want Zyon had een gevaarlijke c-pion. Na 36. De8? kwam de witte dame echter ingesloten te staan en won Max het eindspel. Met 36. a4! had wit zich kunnen redden. Na bijvoorbeeld 36… Td5 wordt het idee duidelijk:

Kollen-Warmerdam

37. c6! Txb5 (veiliger is bijvoorbeeld 37… Kh7 38. Db7 Df4 39. c7 De4+ met eeuwig schaak) 38. axb5 en nu moet zwart oppassen voor de ijzersterke witte pionnen. Een aardige variant is 38… Kh7 39. Tc2!? (voorkomt eeuwig schaak-ideeën met Df4-e4-a4) a4! 40. b6 Dxb6 41. c7 a3 42. c8D Dg1+ 43. Ka2 axb2 44. Kxb2 Dd4+ 45. Dc3 Dxc3+ 46. Kxc3 en dit eindspel is remise.

Sjef Rijnaarts kwam tegen Thibaut Vandenbussche ook met een voordeeltje uit de opening. Thibaut stuurde zijn stukken naar Sjef’s koning, waardoor het moeilijk werd dit voordeel vast te houden. Sjef greep op tijd in toen zijn stelling dreigde te verpieteren:

Rijnaarts-Vandenbussche

Als zwart de tijd krijgt om Kh8 te doen, staat wit een beetje onaangenaam door zijn gepende en geïsoleerde e-pion. Daarom forceerde Sjef een afwikkeling met 29. exd5! Dxe1 30. dxc6+ Kh8 31. Dxe1 Txe1 32. c7. Zwart moest nu zijn toren teruggeven voor de pion. Na 32… Te8 33. Le6 ontstond een eindspel met ongelijke lopers dat makkelijk remise te houden was, ondanks de extra pion.

 Arthur van de Oudeweetering kreeg tegen Steven Geirnaert een moeilijke keuze voorgeschoteld:

Van de Oudeweetering-Geirnaert.

Zwart staat heel actief, waardoor wit een beetje moet oppassen. Wit zou graag 21. f4 willen spelen, maar dan valt 21… Pb4 twee pionnen aan. Daarom koos Arthur toch maar voor 21. fxe4. Dit leidde echter tot een dubbel toreneindspel dat (te) moeilijk te verdedigen was vanwege de hyperactieve zwarte torens.

Bij nader inzien was 21. f4 toch sterk geweest. Na 21… Pb4 22. a3! Pxc2 23. Td5! b6 (beter is meteen de pion teruggeven met 23… Td8) 24. Tc1 Pd4 25. Pxd4 cxd4 26. Txd4 heeft wit zijn pion terug en zelfs uitstekende winstkansen.

Nico Zwirs had een mindere dag, waarvan zijn tegenstander Arben Dardha sterk profiteerde. Een rommelige partij leek voor Nico eerst nog de goede kant op te gaan, maar na een blunder in tijdnood stortte zijn stelling in.

Nico Zwirs (r) in de problemen tegen Arben Dardha. (Foto: Ed van der Meulen)

Ondergetekende speelde tegen Robin Lecomte ook niet best. Na een partij met wisselende kansen moest ik dit eindspel verdedigen:

Lecomte-Lammens.

Na 51… La6! zou de remise binnen handbereik zijn. De witte koning staat kwetsbaar op f5 en na 52. Kg4 Tg1+ 53. Kf3 Td1 komt wit niet verder, ondanks zijn twee pluspionnen. Het ongelijke lopereindspel is remise is na torenruil, omdat de witte koning nergens kan binnenkomen.

Dit zag ik echter niet en ik dacht op een andere manier te kunnen profiteren van de positie van de witte koning. Helaas bleek dit een fata morgana. Na 51… Lxh5?? speelde Robin koeltjes 52. a6!, want na 52… f6 53. Tb3 (zelfs 53. a7 Kf7 54. Tg3! wint) Lf7 54. Tb8+ Kh7 55. Kg4 was er geen mat of eeuwig schaak en liep de a-pion door. Hierdoor stond het 4,5 – 4,5 en hing alles af van de laatste partij.

Merijn van Delft heeft zijn zaakjes in de opening meestal goed op orde, maar deze keer ging er wat mis (10… Pb6?) en keek hij al snel tegen een puinhoop aan. Toen zijn tegenstander Vitaly Kunin niet doorpakte, kon Merijn zich terugvechten in de partij. Na een misser in tijdnood (39. Lg8+?) kon hij in een dame-eindspel zelfs voor de winst gaan. Er was wat zitvlees voor nodig, maar uiteindelijk lukte het!

Met 130… Dc6+! bracht Merijn de matchpunten naar Apeldoorn. Na 131. Dxc6 c1D+ slaat de nieuwe dame straks de oude. Er waren overigens nog andere wegen naar de winst, maar dit was de snelste en fraaiste.

Vitaly Kunin geeft zijn partij tegen Merijn van Delft (r) op na 130… Dc6. (Foto Ed van der Meulen)

Dankzij deze voor de poorten van de hel weggesleepte overwinning blijven we in de race voor het kampioenschap, ook al hebben we het niet meer in eigen hand. Na de winterstop spelen we op 3 februari in eigen huis de kraker tegen directe concurrent Kennemer Combinatie.

Klik hier voor de uitslagen

Klik hier voor de partijen

Klik hier voor de foto’s van Ed van der Meulen

3 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Lees het volledige verslag met partijfragmenten, foto’s en video op de website van Apeldoorn 1… […]

Reacties zijn gesloten.