Nipte overwinning op Groninger Combinatie

Geschreven door Tim Lammens.

In de achtste ronde van de Meesterklasse speelden we thuis tegen Groninger Combinatie. Beide teams deelden de derde plaats en bundelden ongeveer 24000 elopunten in hun opstelling.

Warming-up

We beginnen weer met een paar opgaven die afkomstig zijn uit de gespeelde partijen. De oplossingen vind je in de loop van het verslag.

Opgave 1

Zwart heeft actief gespeeld op de koningsvleugel, maar heeft daardoor ook enkele zwakke velden. Hoe nu verder?

Opgave 2

De witte damevleugel is kwetsbaar. Hoe kan zwart dit uitbuiten?

Opgave 3

Wit heeft een pion minder, maar pion c5 hangt. Is dit het moment om de pion terug te winnen?

Opgave 4

Alle stukken staan klaar voor de aanval. Hoe maakt wit het af?

De wedstrijd:

Machteld van Foreest opende de score voor de Groningers in een vooruit gespeelde partij tegen Tom Meurs:

Wit heeft zojuist 17. Pe3 gespeeld, waardoor zwart rekening moet houden met invallen op d5 of f5. Drastische maatregelen zijn noodzakelijk: met 17… Lxe3! kan zwart in de partij blijven. Na 18. fxe3 Ph5 19. Tf1 Dg6 kan wit ondanks de open f-lijn niet direct profiteren van de zwakke velden op de koningsvleugel. De loper op g3 heeft weinig ruimte en is zeker niet sterker dan een paard.

Tom verdedigde zich met 17… Pe7?, maar dit bracht de toren op e6 in de knel en liet 18. d4 toe. Binnen enkele zetten was het voorbij.

Een extra belangrijke partij was Merijn van Delft tegen Sipke Ernst. Merijn is namelijk nog in de race voor een GM-norm na een ijzersterk seizoen. Hij werd verrast in de opening, maar bleef degelijke zetten spelen en stond steeds een tikje beter. Uiteindelijk vervlakte het voordeel en eindigde de partij in een zetherhaling. Een overwinning in de laatste ronde tegen een tegenstander met voldoende rating volstaat nu voor de norm.

De consensus na mijn partij en de daaropvolgende analyse met Leandro Slagboom was dat ik vrij regelmatig had gewonnen. Zijn compensatie voor een in de opening geofferde pion was verwaterd en een poging complicaties te forceren werkte averechts. Maar dan is er altijd nog Stockfish om de illusie van een goed gespeelde partij door te prikken.

Hier was ik optimistisch, want als de witveldige lopers worden geruild, komt er een sterk paard op e4, terwijl de resterende zwarte loper kwetsbaar is en wit nog steeds een pion meer heeft. Het bescheiden 23. Taf1 houdt het voordeel vast, maar ik speelde voortvarend 23. Dh6 Lf2 24. Tg4??, wat werd beantwoord met 24… Lxe4??

De toren had echter geslagen kunnen worden. Ik zag dat ik in de variant 24… Lxg4 25. Dh7+ Kf7 26. fxg4 mijn dame met schaak kon wegspelen zodat ik tijd had om de loper te slaan en dat de zwarte koning dan op de tocht zou staan. Maar ik had niet door dat ik dan nog steeds een kwaliteit minder zou hebben. De zwarte koning is intussen niet echt in gevaar omdat g7 stevig gedekt staat. Ook 26. Dg6+ Ke7 leidt tot niets.

In gezegende onwetendheid speelde ik 25. Pxe4 en won enkele zetten later.

Ook voor Max Warmerdam zag het er gunstig uit tegen Tomasz Warakomski:

Hier kan zwart toeslaan met 23… De8! Gaat de aangevallen toren weg, dan valt pion a4. En na 24. Thd1 Tc8 sneuvelt pion c3.

Max speelde 23… Db6?, maar na 24. Tc7 had wit voldoende tegenspel. Zwart kan niet verder komen zonder pion a6 te offeren. Max besloot geen risico te nemen en forceerde een zetherhaling.

Thomas Beerdsen sloeg in de tijdnoodfase toe tegen Joost Wempe:

De extra zwarte pion is in principe onvoldoende voor de winst, omdat c5 te zwak is. Na bijvoorbeeld 34. Kh2 komt zwart niet verder. In tijdnood was Joost echter te haastig met het terugwinnen van de pion. Hij speelde 34. Txc5?? Te3 35. Tg2 (pion g3 geven verliest ook: de verbonden f- en g-pionnen zijn te sterk) en stond na 35… Th4 plotseling mat.

De overwinning van Roeland Pruijssers op Loek van der Hagen was overtuigender. Roeland kreeg de tijd om zijn stukken op de koning te richten:

Roeland sloeg nu hard toe met 21. Lxg6! Na 21… Kxg6 heeft wit meerdere winnende zetten, bijvoorbeeld 22. Dg4 hxg5 (of 22… Pxe5 23. Txe5) 23. Dh5+ Kg7 24. Dxg5+ Kh8 25. Df6+ Kh7 26. Te4 en mat.

Na het gespeelde 21… Pxe5 ging Roeland er ook snel doorheen: 22. Ph5+! Kh8 (22… Kxg6 23. Pxf4+ Kf5 24. Ph7!) 23. Pf4 fxg6 24. Dxh6+ Kg8 25. Pfxe6 De7 26. Txe5 en 1-0.

Toen ook Nico Zwirs won, was het eerste matchpunt binnen. Hij zette zijn tegenstander Nick Maatman onder druk, won een pion en maakte het professioneel af:

Met 41. Tc4! gaf Nico Nick definitief geen kans meer. Niet alleen werden de torens geruild, maar wit kreeg ook een niet te stoppen a-pion.  

Stefan Kuipers trok het tweede matchpunt over de streep in een partij met wisselende kansen tegen Lucas van Foreest:

Wit heeft twee pionnen voor de kwaliteit en na 35. e4 zou hij uitstekende winstkansen hebben met zijn sterke loper en b-pion. Er volgde echter 35. b4? Txf2! 36. Dd6+ Te7 37. Kxf2 Df5+ en de witte toren ging verloren. Stefan had dus een belangrijke pion gewonnen, maar er zat nog steeds niet meer dan remise in. Gelukkig was dat precies wat we nog nodig hadden.

Onze laatste strijders hadden het intussen zwaar. Sjef Rijnaarts had lange tijd uitstekend gestaan tegen Eelke de Boer:

Hier is 25… exf3 26. Txe7 a3! sterk. Sjef had dit idee gezien, maar vond de stelling na 27. Lxf6 te onduidelijk. Helaas overzag hij de fraaie winnende tussenzet 27… a2!

Het gespeelde kwaliteitsoffer 25… Txc3 kwam niet uit de verf na 26. bxc3 Df5? (26… De5 27. Dd4 Tb8! kan nog net voor zwart) 27. Lxe4! Pxe4 28. De2 en wit behield beslissend materieel voordeel.

Arthur van de Oudeweetering stond al snel een beetje onaangenaam tegen Ilja Zaragatski. Het bleef binnen de perken, totdat dameruil werd toegestaan. In het eindspel kreeg Arthur nog een kans op een studieachtige remise met:

47. b5! Kc4 48. bxa6 bxa6 49. Pf4!!, maar dit was redelijkerwijs niet te vinden achter het bord. Een boeiend eindspel om zelf eens mee aan de slag te gaan.

Dit bracht de eindstand op 5½ – 4½. Door deze overwinning hebben we nog een kansje op de tweede plaats, maar het kampioenschap is inmiddels beslist. Onze hartelijke felicitaties aan de kersverse kampioen Kennemer Combinatie.

Op zaterdag 20 april sluiten we het seizoen af met een thuiswedstrijd tegen Zukertort Amstelveen. 

Klik hier voor de uitslagen

Klik hier voor de partijen via Chessbase

Klik hier voor de partijen via Lichess