Valse start in eigen huis

Apeldoorn 1 – LSG 1 4,5-5,5

Geschreven door Saša Albers.

Het seizoen is afgelopen weekend weer van start gegaan. In ronde 1 moesten we direct aan de bak tegen het sterke LSG. Laatste twee seizoenen was onze tegenstander 2e en 3e geworden, dus we wisten dat het lastig ging worden.  

Een fijn begin is altijd, wanneer je voor de partij al 1-0 voorstaat. Max was dit weekend aanwezig bij de Olympiade in Boedapest, waardoor hij de wedstrijd vooruit wilde spelen met succes. Met zwart moest Max het opnemen tegen Andreas Vögt (2282). In een Konings-Indische structuur waar alle lopers al van het bord zijn, zocht Max naar een opening in de stelling.   

Max dreigde na Thc8 en Tab8 de stelling aan de Damevleugel te openen. Wit stond voor een lastige keuze met zijn koning. De koning naar b2 brengen of naar g2? De koning staat het veiligst op b2 want wit heeft b5 onder controle en op c6 krijgt wit de half open d-lijn en een sterk veld op d5. Nadat de koning naar g2 wandelde, switchte Max snel van kant en viel hij aan met f5. Zijn aanval bleek al snel krachtig te zijn. 

Nadat beide partijen de aanval aan hun eigen vleugel hadden voortgezet, was Max als eerste bij zijn bestemming. Onze topspeler zag dat de stukken van wit niet gecoördineerd stonden, waardoor hij zijn kans zag. 32. …Txf3 33.Dxf3 Txf3 34.Kxf3 Df5+ 

De Dame en het paard kwamen in samenwerking om de koning mat te zetten. Mat was niet meer te stoppen en wit gaf op. 1-0 voor Apeldoorn 

Op bord 10 speelde Sjef tegen Martin Roobol (2254). Er kwam een befaamde, Spaanse opening op het bord. Sjef besteedde veel tijd in de opening, maar dat was het helemaal waard. De hoofdzetten kwamen op het bord, waarbij h3 niet werd vergeten. Zwart besloot om de Breyer te spelen, wat wit leek te liggen, want er werden alleen maar goede zetten gespeeld.  

Zwart dacht een pion te winnen. Slaan op a4 zou betekenen dat zwart een kwaliteit kan offeren à 22.Lxa4 Pfxe4 23.Pxe4 Pxe4 24.Dc2 f5!  

Maar wit zag de beste zet 22.De2. Dit wint gegarandeerd een pion terug, waarbij de andere pion later ook valt.  

Zwart won de pion terug, maar moest wit veel activiteit ervoor teruggeven. Wit kreeg een gewonnen stelling en kon het afmaken met een tactisch offer Pxh5!. Dreigt Pf6+ en bij gxh5 zal de zwarte koning op lange termijn mat gaan. Zes zetten later gaf zwart op. 2-0 voor Apeldoorn 

Op bord 9 speelde ik, debutant Saša Albers. Ik speelde de seizoenen hiervoor bij ASV uit Arnhem. Ik ben 20 jaar, studeer in Nijmegen en ben sindskort ook FM geworden. Ik kreeg direct een lastige tegenstander Edwin van Haastert (2412). Caro-Kann doorschuif kwam op het bord met 3… c5. Na een onhandige zet van mij in de opening kwam wit beter te staan. 

In deze stelling zul je de definitie snappen goede loper tegen slechte loper. Wit speelt Pg5 om Lxg5 te forceren, waardoor de zwarte velden heel zwak worden voor zwart. Wit pusht op de c-lijn en met a4. Het was afwachten wanneer wit aan de overkant kwam. 

Wit pakte het niet handig aan en dat gaf mij de kans om tegenspel te bieden door 28… Db6 te spelen. Wit wil dames op het bord houden en kan d4 of Df3 spelen, maar zwart krijgt dan tegenspel door Th4 of Dd8. Wit staat dan nog lichtjes beter, maar geeft zwart wel weer kansen. Ik koos ervoor om met Th5 en f6 tegenspel te bieden op de koning van wit, maar dat was niet zo gevaarlijk als de aanval van wit. Zwart gaf uiteindelijk zeven zetten later op.  2-1 voor Apeldoorn. 

Op bord 8 speelde Lucien tegen Jan-Willem de Jong (2413). Op het bord kwam er een Slavische structuur waarbij wit het loperpaar heeft, maar zwart ook het centrum heeft en een half open h-lijn.  

Wit besloot om in het centrum te breken met e4. Lijkt goed door het loperpaar, maar wit krijgt nu een zwakke d-pion waar zwart op ging jagen door dxc4 te spelen. Uiteindelijk won zwart de d en e-pion. 

Zwart kon een grote stap zetten naar winst met Tad7, maar koos voor het verkeerde plan met Pf7 wat ook logisch lijkt. Na 30… Pf7 kwam 31.Txe6 Tad7 32.Pxf7 Kxf7 33.Txd7+ Txd7 34.Txc6. Dit gelijke eindspel bleef ook remise. 2,5-1,5 voor Apeldoorn. 

Op bord 7 mocht teamcaptain Arthur aantreden tegen Thomas Willemze (2318). Op het bord kwam het Four Knights Nimzowitsch, waarbij Arthur besloot om het paard op c3 te pakken met zijn loper. Wit lijkt een mindere pionnenstructuur te hebben, maar domineert wel in het centrum. 

Arthur ruilde ook zijn witveldige loper tegen het paard op f3 in de partij. Wit probeert het centrum onder druk te zetten door f4 te spelen. Zwart besloot te pakken en dames te ruilen. Wit maakt in deze stelling het spel door te verdubbelen op de f-lijn en met de g en h-pion te pushen. 

Arthur staat minder en onder druk, en voelde zich genoodzaakt om door h6 de stelling te kunnen openbreken. Helaas voor hem werd na 27.gxh6 gxh6 28.Tg1 de h6 pion zo zwak dat die verloren ging. Uiteindelijk kwam er een toreneindspel met 2 pionnen meer voor wit en was het einde verhaal. 2,5-2-5 over 5 borden. 

Op bord 6 mocht Beer het uitvechten met Jelmer Jens (2355). Dit was de meest spectaculaire partij van het weekend. Van beide kanten zaten er zoveel dreigingen in zoals stukwinst en mat. De partij begon met een klassieke Siciliaans waar Thomas ruime tijdvoordeel had. Toen het meer richting het middenspel ging leek zwart de overhand te hebben en een vervelend gat te kunnen maken in de koningstelling van wit. 

In deze stelling koos de zwartspeler ervoor om de koningstelling open te breken met b3. Ziet er logisch uit, want zwart krijgt na 23.cxb3 axb3 24.a3 mogelijkheden om Lxa3 te kunnen spelen. Desondanks zorgt a3 voor een enorm gat op b2 waarbij de Dame lange tijd c3 moet verdedigen. Wit heeft daartegenover geen sterk tegenaanval, want op h6 wordt g6 gespeeld. Thomas kreeg in de partij activiteit over de c-lijn, waardoor het grote voordeel van zwart weg was. 

Als een rollercoaster ging het van voordeel wit, naar winst wit, naar voordeel wit, naar winst wit, naar gelijk, naar winst zwart, naar licht voordeel voor wit. 

Op het eind was het driemaal scheepsrecht voor Thomas en besliste hij de partij. Zwart wilde de druk behouden met 48… Ld4, maar wit kwam toen binnen met 49.Db4+ Lc5 50.De4 Pf6 51. Da8+ gevolgd met Db7+ en Dg6 mat. Hiermee staat het weer 3,5-2,5 voor Apeldoorn. 

Op bord 5 speelde Tim tegen Eelke Wiersma (2292). In de opening kwam de Caro-Kann doorschuif weer aan bod, maar dit keer met Lf5. Er werd prioriteit gegeven aan het ontwikkelen van de stukken, voordat er spanningen in het centrum kwamen. 

Tim koos ervoor om zijn paard te ontwikkelen via h6. Thematische zet in doorschuif stellingen. Bij 8… Pe7 kan wit 9.Ph4 spelen, waarmee Pf5 wordt tegengehouden door pakken en g4, en wanneer de kans er is kan wit het loperpaar pakken. Zwart geeft wit nu wel de kans om op h6 te pakken en dat deed de tegenstander ook.  

Wit speelde niet zoveel progressieve zetten en gaf Tim de kans de stelling open te breken. Op het eind werd er met Pf4-Pd3 en Db6-Dc7 zetherhaling gespeeld. Desondanks had zwart misschien door kunnen spelen met Kh8 gevolgd door Tg8. Tim had minder tijd en speelde tegen Eelke die een taaie tegenstander is, waardoor zetherhaling geen schande is. 4-3 voor Apeldoorn. 

Op bord 4 speelde Nico tegen de aanvallende Arthur Pijpers (2466). De zwartspeler koos voor de Drakenvariant in het Siciliaans. Nico vond deze keuze niet erg want hij zat nog lang in boek tot deze zet van zwart.  

18…. Dd8. Verrassende zet van zwart want het is nog nooit in een officiële partij gespeeld. Hoofdzet is 18…h5. Nico moest vanaf hier bedenken hoe hij verder te werk ging en hij koos voor het goede plan om de torens op de d-lijn te verdubbelen. Daarna bleef Nico goede zetten spelen en stond hij langdurig beter. 

Het beste plan voor wit is om Df1 te spelen gevolgd door Dc4. De Dame controleert d3 en kijkt richting de koning toe. Helaas koos Nico voor 31.Td8+ dat net te vroeg was. Hierdoor was het grootste deel van het voordeel weg. Na nog een kleine fout van wit kreeg zwart de kans om met Td5 het paard en de Dame weer in het spel te brengen. De koning kwam in het gevaar en was uiteindelijk niet te stoppen. Over 8 partijen 4-4. 

Op bord 3 kreeg Stefan de hoogst gerated speler van de dag tegen, Robin Swinkels (2512). Er kwam een interessante Catalaan op het bord, waarbij wit met Lc3 speelde. Stefan koos toen voor het plan a5 en b5 wat goed uitpakte. 

12.b4 was geen actieve zet waardoor zwart het initiatief op de koningsvleugel kon pakken door met h4 te spelen. Eventjes later kreeg Stefan de optie om f5 te spelen en het paard op e4 te laten staan, maar hij koos om de loper te pakken wegens de zwarte velden, om vervolgens dan f5 te gaan spelen. 

Stefan kreeg druk op de stelling van wit en kon de druk voorzetten door h3 te offeren en Pf6-Pg4 te spelen. Het ziet er niet duidelijk uit waardoor Stefan voor g4 koos om de stukken van wit vast te zetten. Wit reageerde met f4, waardoor de stelling vast lijkt te zitten. Stefan kreeg daarna nog de meeste dreiging, maar nadat het duidelijk was dat er niks meer te halen was, kwam er een remise tot stand. Stand is 4,5-4,5 waardoor het laatste bord alles bepalend is. 

Op bord 2 speelde de enige echte Merijn tegen Mark van der Werf (2408). Merijn had met wit iets interessants voorbereid in het Spaans, dat ook op het bord kwam. Na paar onnauwkeurigheden kreeg zwart ook veel spel en werd de stelling steeds meer geopend. 

Merijn verraste zijn tegenstander hier met het kwaliteitsoffer 31.Txc4. Misschien niet het beste, maar met de loperpaar en de vrije a-pion is het zeker niet slecht. Later in de partij ruilden beide partijen veel stukken en kwamen de heren in een paard tegen toren eindspel. 

In een heel moeilijk eindspel voor Merijn besloot hij zijn paard op g3 te zetten ipv g7. Het idee met Pg7+ is om de koning naar g6 te lokken, om vervolgens 2 zetten later e5 te kunnen spelen. Zwart speelde het lastig eindspel ook niet optimaal en gaf weer de kans om remise te houden. Na veel schaakjes en koningzetten was e4 niet meer te dekken en was het einde verhaal. 4,5-5,5 voor LSG. 

We hebben helaas nipt verloren. We konden winnen, maar het zat ons niet mee. LSG is een titelkandidaat, dus het is zeker geen schande. Kop op en door naar de uitwedstrijd in Groningen. 

Klik hier voor de uitslagen

Klik hier voor de partijen via Chessbase

Klik hier voor de partijen via Lichess